Loppupohdinta

Published by

on

Nuorten syrjäytymiseen on monia erilaisia syitä ja syy- seuraus suhteita. Merkittävimpänä lasten ja nuorten elämään vaikuttavana tekijänä pidetään omaa perhettä. Omien vanhempien elämänkokemukset heijastuvat heidän lastensa elämään, vaikka he eivät itse sitä haluaisi tai edes sisäistäisi. Perheen tulisi olla kaikille perheenjäsenille turvapaikka, jossa jokainen saisi kasvaa omanlaiseksi ihmiseksi ja heidät nähtäisiin yksilöinä. Arki on aika-ajoin lapsiperheissä kuormittavaa ”ruuhkavuosien” keskellä, mutta onneksi tukea ja apua on saatavilla. Esimerkiksi lastenneuvola sekä perhekeskukset ovat täällä meitä varten. 

Nuorten syrjäytyminen on yksilön ja yhteiskunnan ongelma. Syrjäytymisen hinta on yhteiskunnalle korkea, ja sen ehkäisemiseksi tulisi tunnistaa nuoren elämässä varhaisia merkkejä syrjäytymisestä.

Heikko yhteiskunnan rakenteiden tunteminen ja opetus varsinkin ammattikouluissa aiheuttaa äänestyshaluttomuutta ja pahentaa syrjäytyneiden tilannetta. Syrjäytyneiden ääntä on vaikea saada kuulumaan.

Opiskelun keskeyttäminen voi johtaa passivoitumiseen ja negatiiviseen kierteeseen, jossa työllistymismahdollisuudet ovat rajalliset. Yksinäisyys ja sosiaalinen eristäytyminen ovat myös syrjäytymisen merkittäviä tekijöitä.

Digitaalinen syrjäytyminen koskettaa myös nuoria. Digimaailmaan liiaksi uppoutuminen heikontaa sosiaalisia taitoja ja aiheuttaa syrjäytymistä. Kuitenkin myös digimaailman potentiaalin hyödyntämättä jättäminen voi syrjäyttää.

Nuoren mielenterveysongelmat ja päihteiden käyttö liittyvät tiiviisti syrjäytymiseen. Päihteiden käyttö eristää nuoria yhteiskunnasta, ja osallisuuden puute hankaloittaa heidän elämäänsä. Päihteiden käyttäjät saavat usein piittaamatonta ja syrjivää kohtelua muilta ihmisiltä.

Myös sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen sekä erilaisuus ovat olleet vaikuttavia tekijöitä nuorten syrjäytymisessä. On tärkeää arvostaa erilaisuutta ja muistaa kohdata jokainen ihminen yksilönä, jolla on tunteet. Yhteiskuntamme kaipaa enemmän rakkautta ja kiltteyttä.

Yhteisön roolin merkitys on tärkeä nuoren elämässä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Kokemus kuulumisesta ryhmään ja vertaisryhmän tuki ovat tärkeitä nuoren kasvulle. Tukiryhmiä on monenlaisia, mutta niiden löydettävyys ja sitä kautta saatavuus on haastavaa. Tarjonta on niin pilkottua eri toimijoiden tarjoamana, että oikeanlaisen yhteisön löytäminen voi olla haastavaa. Onneksi kuitenkin apua on saatavilla ja erilaiset tahot yrittävät parhaansa lisätä tietoisuutta ja resursseja nuorten syrjäytymisestä sen ennaltaehkäisemiseksi. 

Meillä suomalaisilla on usein opittu tapa ja sisu pärjätä kaikessa itse ja yksin. Aina tämä tapa ei ole kaikkein paras vaihtoehto. Sen seurauksena ennaltaehkäisevä tuki jää helposti hakematta, jolloin ongelmiin ei välttämättä ehditä puuttua tarpeeksi ajoissa. Ihmisten olisi siis tärkeää kertoa ongelmistaan ja haasteistaan heti, kun niitä ilmenee ja ottaa rohkeasti apu vastaan. Kenenkään ei tarvitse pärjätä täällä yksin! 

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus